Det bæredygtige byrum - Vejen til FNs Verdensmål

14.02.2019

Gå ikke glip af Green Building Council Denmarks paneldebat på Building Green i Aarhus, hvor vi sammen med Aarhus Kommune, NREP, PensionDanmark og byudvikler Rune Kilden skal debattere, hvordan den bæredygtige omstilling ikke blot forbliver flotte visioner i power points, men gør en reel forskel i byområder. Debatten finder sted onsdag den 3. april 2019 kl. 10.50-11.50 på Central Stage.

 

Af Rasmus Olsen, Green Building Council Denmark (DK-GBC)

 

Massive bæredygtige ejendomsinvesteringer i Aarhus

I sommeren 2018 offentliggjorde PensionDanmark et byudviklingsprojekt i Aarhus, hvor der i området omkring Daugbjergvej og Søren Frichs Vej skal udvikles for 2 milliarder kr. Ejendomsudvikleren NREP øger ligeledes deres investeringer i Aarhus med bæredygtighed som topprioritet.

Projekterne stiler mod tårnhøje bæredygtighedsambitioner. Men hvordan forankres disse initiativer i projekter af denne størrelse, og hvordan vil PensionDanmark og NREP realisere deres ambition om at skabe et socialt og bæredygtigt byrum med bygninger, som har et dokumenteret bidrag til FNs Verdensmål?

PensionDanmark og NREPs kommende projekter skaber rammen for paneldebatten, der stiller skarpt på arbejdet med at opnå konsensus mellem kommune, investor og rådgivere for at få en målbar og realistisk bæredygtighedsstrategi for udvikling af et byområde med bæredygtige bygninger.

 

Den, der har evnen, har pligten

For at bruge en vigtig værdi, vi har fået overleveret af den store erhvervsleder Mærsk Mc-Kinney Møller: ” Den, der har evnen, har pligten”, har vi ladet os inspirere af det visionære citat og samlet et stærkt panel bestående af: Mia Manghezi, projektdirektør i PensionDanmark, Camilla Fabricius (S) viceborgmester og formand for Bæredygtighedsudvalget i Aarhus Kommune, Rune Kilden, byudvikler og Jens Krammer Mikkelsen, byudviklingsdirektør i NREP. Moderator for paneldebatten er direktør Mette Qvist, Green Building Council Denmark. Fællesnævneren for disse aktører er, at de har evnerne til at føre an i den bæredygtige omstilling af den danske byggesektor, men de kan ikke løfte opgaven alene.

Debatten søger således at komme tættere på, hvordan ambitionsniveauet for et dokumenteret bidrag til FNs Verdensmål fastholdes, og faldgruber som at skabe uhensigtsmæssige ghettoer undgås. Samtidig skal dette forenes med skalerbare miljøgevinster til gavn for fremtidige generationer uden at springe anlægsbudgettet.

 

Bæredygtighed handler ikke om at placere skyld, men om at tage ansvar

Der vil altid være trade-offs i bæredygtighed mellem sociale, økonomiske og miljømæssige kvaliteter. Derfor vil debatten endvidere søge at belyse, hvordan vi får skabt effektive rammebetingelser for målbar bæredygtighed, som kan klare rejsen gennem byggeriets værdikæde uden at blive nedprioriteret. Et centralt spørgsmål i debatten er derfor:

Hvordan får vi skabt markedsfunktionelle rammebetingelser, der kan danne forudsætninger for en fair byrdefordeling for bæredygtighedsinitiativer på tværs af byggeriets værdikæde med dokumenterede bidrag til FNs Verdensmål?

 

Måske kan det klassiske scenarie, hvor ansvar er noget, man løber fra, og hvor ”aben” flyttes gennem værdikæden for til sidst at ende hos bygherren, på den måde undgås?

 

Paneldeltagerne:

  • Mia Manghezi, projektdirektør i PensionDanmark  
  • Camilla Fabricius (S) viceborgmester og formand for Bæredygtighedsudvalget i Aarhus Kommune
  • Rune Kilden, byudvikler  
  • Jens Krammer Mikkelsen, byudviklingsdirektør i NREP

Moderator  for paneldebatten er: direktør Mette Qvist, Green Building Council Denmark,

Debatten finder sted onsdag den 3. april 2019 kl. 10.50-11.50 på Central Stage