Bæredygtige skoler og børneinstitutioner med et godt indeklima bør være normen i de danske kommuner

20.06.2018

Flere undersøgelser har påvist, at indeklimaet i danske skoler og institutioner er af ringe karakter. Det vil Green Building Council Denmark nu ændre på. Vi lancerer i dag opdaterede bæredygtighedskriterier for DGNB-certificering af undervisnings- og børneinstitutioner. Download publikationen her.

 

Arbejdet med at kunne få papir på skoler og børnehavers bæredygtighedsprofil med begrænset ressourceforbrug og solide materialer til gavn for miljøet og driften af byggeriet har allerede været i gang i to år. Bæredygtighedskriterierne er blevet afprøvet og testet på flere konkrete bygninger og er nu klar i en endelig version. Arbejdet har været en øjenåbner, og der har været en massiv interesse for at tilegne sig viden om hvilke kvaliteter, der skal i spil for at opføre en bæredygtig skole eller børnehave.

Green Building Council Denmark har da også allerede certificeret flere børnehaver og skoler. Et kig på listen med kommende projekter afslører desuden, at adskillige kommuner og undervisningsorganisationer på tværs af landet er på vej til at få deres bygning certificeret.

Direktør i Green Building Council Denmark, Mette Qvist, hilser denne udvikling velkommen og uddyber:

”Det er efterhånden veldokumenteret, at der er en klar sammenhæng mellem indlæring og kvaliteten af indeklimaet i bygninger, der anvendes til undervisning. Derfor oplever vi flere bygherrer, der allerede i designfasen ønsker at få kombineret et kvalitetsindeklima og f.eks. optimerede rengøringsforhold. Til dette formål er DGNB-bæredygtighedskriterierne et godt redskab, som også sikrer, at man bagefter går ud og måler og dokumenterer indsatsen.”

At sikre et dokumenteret godt indeklima starter allerede i designfasen men skal følges til dørs helt frem til, at den opførte bygning møbleres. Derfor bør det tænkes ind så tidligt som overhovedet muligt via brugerinvolvering, der skal forebygge hovsaløsninger, som kan skade kvaliteten af indeklimaet i den færdige bygninger.

Mette Qvist uddyber:

”Et godt og sundt indeklima kan skabes ved at indtænke dagslys og akustiske forhold i designet af bygningen - men også ved at være opmærksom på, at afgasning af f.eks. olierede møbler kan have alvorlige konsekvenser for indeklimaet i den færdig bygning. Sådanne faldgruber kan DGNB-bæredygtighedscertificering være med til at opfange.” 

Tyve kommuner har allerede erkendt behovet for at skabe bæredygtige bygninger og arbejder i dag med DGNB-bærdygtighedscertificering af deres byggerier. Tiden vil vise, om jagten på det sunde indeklima og mere omtanke i forhold til ressourcedagsordenen vil forøge antallet de kommende år.

De nye DGNB-kriterier for undervisnings- og børneinstitutioner kan downloades gratis her.